ניוון רשתית מקולרי פוגע בראיה המרכזית וגורם לקושי בהבחנה בפרטים ופוגע משמעותית באיכות החיים. בדיקת עיניים וזיהוי מוקדם של התסמינים יציל את עינכם ואיכות חייכם!
ניוון מקולרי בעין הנקרא גם ניוון רשתית העין הוא מחלה הפוגעת בתאי המקולה - אותם תאים האחראים על הראיה המרכזית ברשתית. זוהי מחלה המהווה גורם משמעותי לירידה חדה בראיה בקרב גילאי 55 ומעלה.
המקולה היא מצבור תאים המתפרשים על פני חלק קטן מן הרשתית. הרשתית כולה היא רקמה עצבית דקיקה הממוקמת בחלק האחורי של העין. לרשתית תפקיד חשוב בתהליך המתחיל בקליטת תמונה על ידי העין ומסתיים בפענוח שלה במוח. היא זו הממירה את האותות הוויזואליים לאותות עצביים המגיעים למוח ומביאים לפענוח התמונה. תאי המקולה אחראים לראיה המרכזית.
ניוון מקולרי תסמינים
התסמינים של ניוון רשתית מקולרי הם קודם כל פגיעה בראיה המרכזית. פגיעה בראיה המרכזית תבוא לידי ביטוי בקושי לזהות פנים ובכלל להבחין בפרטים. כך, ישנו קושי בביצוע פעולות כמו נהיגה או קריאה. ישנה פגיעה ביכולת להבחין בגווני צבע אם ההבדלים ביניהם דקים. הניוון המקולרי גורם לירידה חדה מאוד בראיה אך לא לעיוורון מוחלט כיוון שהראיה ההיקפית לא נפגעת. עדיין, ישנה כמובן ירידה חדה באיכות החיים וביכולות לבצע פעולות יומיומיות. יש לשים לב שניוון מקולרי אינו גורם לכאבים ולכן רבים מגלים את המחלה רק כאשר התסמינים מחמירים. תסמין אותו ניתן לראות בבדיקה אצל רופא עיניים ומעיד על סיכוי לכך שישנה התפתחות של ניוון מקולרי היא הימצאות דרוזנים- שכבה שומנית צהובה על גבי הרשתית.
מהם הגורמים לניוון מקולרי בעין?
ישנם מספר גורמים לניוון רשתית מקולרי:
- הגיל: הגיל הוא הגורם המרכזי להופעת ניוון מקולרי בעין. לכן המחלה בשמה המלא נקראת ניוון מקולרי גילי או AMD. ניוון הרשתית נוצר מפגיעה שמתרחשת עם הזמן ברקמות המעבירות אל המקולה חמצן ומזון ומפנות ממנה את הפסולת. בעקבות מחסור בחמצן ישנו ניוון של תאי המקולה. פינוי לקוי של הפסולת מביא להצטברות הדרוזנים שגורמים לעכירות הראיה.
- ניוון רשתית גנטי: במחקרים שנעשו בשנים האחרונות התגלה גם גורם גנטי ששיכול להעלות את הסיכון לניוון מקולרי. היום ניתן בבדיקה גנטית לגלות נשאות של אותן מוטציות של הגנים המסויימים שקשורים בהופעת המחלה.
- אורח חיים: ישנם גורמי סיכון נוספים המעלים את ההסתברות להופעת המחלה וקשורים באורח החיים. נמצא שרדיקלים חופשיים הפוגעים בתהליכים ובמערכות שונים בגוף פוגעים גם כאן בתפקוד הרקמות הסמוכות למקולה. תזונה לקויה המעלה את כמות השומנים וחסרה בנוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים משפיעה על התקדמות המחלה. כך גם לחץ דם גבוה, עישון, מחלות לב- כל אלה מהווים גורמי סיכון גם לניוון רשתית מקולרי.
מה ההבדל ביון ניוון מקולרי יבש לרטוב?
המחלה מופיעה בשתי צורות: הצורה היבשה והצורה הרטובה. הצורה היבשה היא הנפוצה יותר והחמורה פחות אשר קיימת בקרב כשמונים אחוזים מן החולים. בצורה זו של ניוון מקולרי מצטברים הדרוזנים על הרשתית ופוגעים במקולה עד לפגיעה בחדות הראיה. הניוון הרטוב הוא הידרדרות של הניוון היבש. בשל מחסור בולט בחמצן ישנה הצמחה של כלי דם חדשים האמורים לפצות על התפקוד הלקוי של הרקמות המובילות חמצן. חולשת כלי הדם יכולים להביא לדימום ופוגעים עוד יותר בראיה עד למצב של ליקוי חמור בראיה.
כיצד מטפלים בניוון מקולרי?
- טיפול בשלב היבש: טיפול בשלב היבש נעשה בעיקר באמצעות שינוי אורח חיים ותזונה. במחקרים נמצא שהוספת ויטמינים ומינרלים במידה משמעותית, בין אם באמצעות תזונה הכוללת ירקות, פירות ודגנים מלאים ובין אם באמצעות תוספי תזונה יכולה להאט את התקדמות המחלה. עישון נחשב לגורם סיכון משמעותי ולכן הפסקת עישון תשפר את המצב. רפואה משלימה יכולה לסייע מאוד בשיפור המצב ולמנוע את ההתדרדרות אל השלב הרטוב. שילוב בין דיקור סיני, הומאופתיה ונטורופתיה יסייע בזרימת חמצן טובה יותר אל המקולה וישפר את תפקוד תאי המקולה והרשתית בכלל.
- טיפול בשלב הרטוב: בשנים האחרונות פותחו תרופות שמטרתן לחסום את צמיחת כלי הדם, מה שמביא לשיפור הראיה. התרופות הן אווסטין, לוסנטיס ואיליה. שלוש התרופות מכילות נוגדן להורמון VGEF. נוגדן זה עוצר את פעולת ההורמון האחראי להצמחת כלי הדם.
האם ניוון רשתית העין יכול להופיע בגיל צעיר?
ניוון מקולרי בגיל צעיר הוא נדיר מאוד. רק אם ישנן תלונות על פגיעה בראיה כדאי לבדוק, אך מרבית הסיכויים שהגורם לא יהיה ניוון רשתית מקולרי.