גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
לתרומה
צרו קשר EN عربي

ניתוח קטרקט בלייזר

מאת: ד"ר נירית בורלא

 

ניתוח קטרקט הינו אחד הניתוחים השכיחים המבוצעים ברפואה ואחד המוצלחים שבהם. בישראל מבוצעים למעלה מ - 55,000 ניתוחי קטרקט לשנה. ההחלטה על טכניקת הניתוח צריכה להיעשות לאחר דיון על היתרונות והחסרונות לגבי כל מטופל באופן אישי.

 

 

מהי מחלת הקטרקט?

 

קטרקט הוא מצב בו העדשה הטבעית של העין הופכת קשיחה ועכורה. עכירות העדשה פוגעת המעבר התקין של קרני האור לרשתית, ובשל כך יורדת איכות וחדות הראייה. עפ"י ארגון הבריאות העולמי, קטרקט הוא הגורם המוביל בהיווצרות ליקויי ראייה בכל העולם. מקרים של קטרקט גורמים לעיוורון הפיך אצל למעלה מ- 19 מיליון אנשים, ומספר זה עתיד להגיע ל- 40 מיליון עד לשנת 2020. ניתוח הקטרקט הינו אחד הניתוחים השכיחים המבוצעים ברפואה ואחד המוצלחים שבהם. כיום בישראל בלבד מבוצעים למעלה מ - 55,000 ניתוחי קטרקט בשנה.
בשנת 2010 אישר מנהל המזון והתרופות האמריקאי לראשונה שימוש במכשיר לייזר המסייע בניתוח קטרקט. מאז ועד היום מבוצעים ניתוחים רבים המסתייעים בטכנולוגיה זו, והניסיון בשימוש בה גדל בהדרגה. הניתוח מכונה "ניתוח קטרקט בלייזר". למרות השם, מכשיר הלייזר אינו מבצע את כל הניתוח, אלא מסייע למנתח לבצע שלבים מסוימים בלבד במהלך הניתוח.

 

שלבי ניתוח הקטרקט בלייזר

 

השלב הראשון בניתוח קטרקט הוא יצירת מפתחים זעירים בעין, במקום בו הקרנית ולובן העין נפגשים. בניתוח קטרקט מסורתי הפתחים מבוצעים באמצעות סכין עם להב זעיר וחד העשוי מתכת או יהלום. מטרת הפתחים היא לאפשר גישה לעדשה העכורה לצורך הסרתה. בניצוח קטרקט המסתייע בלייזר, העין מיוצבת תחילה באמצעות ואקום ואז הפתח בקופסית נעשה בעזרת קרן לייזר מונחית מחשב. עוד לפני הניתוח, על המנתח לקבוע במכשיר הלייזר את מיקמו המדויק של הפתח, רוחבו, אורכו ועומקו. יצירת הפתחים באופן מדויק בעין חשובה על מנת לאפשר סגירה טובה של העין בסוף הניתוח ולמניעת כניסת מזהמים לעין.

עדשת העין הטבעית עטופה בקפסולה שקופה ודקה. בשלב הבא בניתוח קטרקט מסורתי, המנתח יוצר פתח בקפסולה זו בעזרת מחט מכופפת או פינצטה. בהמשך, המנתח קורע את הקפסולה בצורה מעגלית, ליצירת פתח דרכו תוסר העדשה מהעין. בניתוח הפתח בקפסולה נעשה בערת קרן הלייזר. ישנה חשיבות רבה רבה לכך שהפתח יהיה מרכזי, שלם ובגודל מתאים. כעת, כאשר ישנה גישה ישירה לחומר העדשה העכור, ניתן להסירו מהעין. בניתוח קטרקט מסורתי, חלוקת העדשה לחלקים קטנים יותר נעשית באופן יידני על ידי המנתח. בניתוח קטרקט בלייזר, העדשה מחולקת על ידי הלייזר לחלקים קטנים טרם הסרתם מהעין. חלוקת העדשה באמצעות הלייזר מאפשרת שימוש בפחות אנרגיה בתוך העין לריסוק העדשה.

בשלב הבא, הן בניתוח המסורתי והן בניתוח המסתייע בלייזר העדשה מוסרת על ידי מכשיר אולטרה - סאונד המרסק ושואב את חלקיקי העדשה. הקפסולה הדקיקה מנוקה משרידי חומר העדשה תוך שמירה על שלמותה, ועדשה מלכותית מושתלת לתוך הקפסולה.

 

מה אומרים המחקרים על עדיפות ניתוח קטרקט בלייזר?

 

מספר מאמרים הראו עדיפות לניתוח קטרקט בעזרצת לייזר לעומת ניתוח בשיטה המסורתית, ואילו מחקרים אחרים לא הראו יתרון כלשהו לשימוש בלייזר בניתוח זה. המחקר שפורסם לאחרונה בעיתון המדעי Ophtalmology, נבדקו מעל 1,800 עיניים והושווה השימוש ב-לייזר לניתוח קטרקט מסורתי. לפי מחקר זה לא הודגם יתרון לניתוח קטרקט בלייזר מבחינת תוצאות הראייה, בנוסף, השימוש בלייזר לא הפחית את שיעור הסיבוכים הניתוחיים.

השימוש בלייזר מאריך את זמן הניתוח ומייקר אותו באופן משמעותי. לעיתים קיים קושי בשימוש בלייזר עקב קרנית עכורה או אישון צר. עם זאת, לשימוש במכשיר הלייזר בניתוח יש יתרון במקרים מסוימים, כגון קטרקט בשל, קטרקט בנוכחות מיתרי עדשה חלשים, קטרקט סמיך ונוקשה במיוחד ועוד. השימוש בטכנולוגיה הזו הופך נפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות,  בד בבד עם התפתחות הטכנולוגיה והתקדמותה. ביצוע ניתוח קטרקט מתאפיין בשלבים קבועים ובפעולות הדורשות דיוק רב. לאור זאת, ניתן להניח כי בעתיד יעמוד לרשותנו מכשור המבצע את כל שלבי הניתוח באופן אוטומטי וממוחשב. בשלב זה, ההחלטה על טכניקת ניתוח הקטרקט צריכה להיעשות לאחר דיון על היתרונות והחסרונות לגבי כל מטופל באופן אישי.

 

x

הלחימה התחדשה ובקשות מפקדי הלוחמים למשקפי מגן עבור חייליהם - חזרו להגיע

כל התרומות שגויסו במסגרת קמפיין מימון ההמונים - נוצלו

ואכן, רכשנו וחילקנו מעל ל-500 זוגות משקפי מגן ללוחמים. 

כעת, הבשורה מתפשטת והצורך שב ועולה.

עזרו לנו לעזור ללוחמים שמגנים עלינו יום וליל, כדי שלא נצטרך לסרב לאף בקשה.

לתרומה מאובטחת ופשוטה בכל סוגי המטבעות